Telefoonnummer

+ 31 6 34651143

E-mail

info@gezondevisie.nl

Openingstijden

Ma-vr: 09.00-17.00

Een antioxidant is een stof die oxidatie (roest) tegengaat. Antioxidanten omvatten alle stoffen die vrije radicalen – schadelijke deeltjes die de cellen van organismen aantasten – weg kunnen vangen. De wereld is vergeven met vrije radicalen. Deze met de antioxidanten moeten met elkaar in balans aanwezig zijn.

De term “antioxidant” kan zowel verwijzen naar industrieel geproduceerde chemicaliën die aan producten worden toegevoegd om oxidatie te voorkomen, als naar de natuurlijk voorkomende verbindingen die aanwezig zijn in voedsel. De eerstgenoemde industriële antioxidanten hebben verschillende toepassingen: ze fungeren bijvoorbeeld als conserveermiddelen in voedsel en cosmetica, maar ook als oxidatieremmers in brandstoffen.

Oxidatie ontstaat door een disbalans tussen reactieve zuurstof- en stikstofverbindingen t.o.v. de aanwezigheid van voldoende antioxidanten. Oxidatieve stress is het resultaat van een disbalans tussen de spiegels van reactieve zuurstof- en stikstofverbindingen en antioxidanten. Oxidatie (roesten) is een chemische reactie van elektronen of waterstof. Door oxidatie ontstaan vrije radicalen. Vrije radicalen beschadigen of doden lichaamscellen waardoor je sneller veroudert.

Steeds grotere toxische belasting vanuit onze leefomgeving resulteert dat wij steeds meer antioxidanten nodig hebben. Hoe komt het toch dat wij weinig antioxidanten binnen krijgen? En wat is de waarde ervan om dit aan te vullen?

Vaak zijn mensen opgeknapt en voelen zich goed en denken dan dat ze niet meer hoeven aan te vullen. Je zou je dan compleet moeten terugtrekken, in het Amazonegebied, ver weg blijven van alle stralingen, geen uitlaatgassen, geen fijnstof, geen pesticiden, geen medicijnen, kraanwater en noem maar op. Dus wanneer denk jij dat je geen antioxidanten meer nodig zou hebben?

Probeer daarom goed voor jezelf te zorgen en maak de juiste keuzes qua voeding en leefstijl. Geen GMO artikelen, geen pesticiden op je groenten en fruit, geen transvetten en geen geraffineerde suikers. Bijzonder dat niet JIJ maar de ECONOMIE bepaalt wat er in de schappen ligt. Niet je gezondheid is bepalend maar wel de economische motieven. Hoe bizar is dat?

Mensen zijn het erover eens dat de drukke, gemiddelde moderne levensstijl een eetcultuur heeft gecreëerd van voedingstekorten en snelle oplossingen. Ze realiseren zich dat hun dieet en genetische samenstelling niet voldoende gewapend zijn om de toename van vrije radicalen die dergelijke levensstijlen hebben veroorzaakt, aan te kunnen. Daarom zijn ze bereid om antioxidanten aan te vullen.

Overproductie van radicalen kan veroorzaakt worden door:

  • celveroudering
  • straling
  • lichamelijke inspanning
  • trauma
  • stress
  • infecties en ontstekingen
  • slechte vloedtoevoer
  • verhoogde bloedglucosespiegel
  • obesitas en overmatig eten
  • toxines (milieuverontreiniging, voedseladditieven, medicijnen, tabaksrook, alcohol, zware metalen)

Een tekort aan antioxidanten kan het gevolg zijn van:

  • onvolwaardige voeding
  • resorptiestoornissen
  • stress
  • ziekte
  • een individueel verhoogde behoefte aan antioxidanten
  • belasting vanuit de omgeving

Antioxidanten schakelen vrije radicalen uit en ruimen ze op. Sommige antioxidanten hebben nog een speciale functie, zoals beschadigde moleculen repareren of de invloed van oxidatiebevorderende zware metalen beperken.

Een antioxidant is een molecuul dat de oxidatie van een andere molecuul remt. Het lichaam kan antioxidanten zelf aanmaken, andere antioxidanten komen uit voeding of supplementen.

Chemisch vervaardigde antioxidanten hebben een tegenovergestelde werking, zoals vitamine a en E. Suppletie met synthetische antioxidanten wordt sterk afgeraden, kies liever voor organische antioxidanten en/of groente en fruit. Organische supplementen zijn voorzien van in de natuur voorkomende co-factoren.

Tips:

Eet vooral voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, eet groente en fruit van de seizoenen, gebruik verse kruiden en geen pakjes en zakjes, eet zoveel mogelijk biologisch. Eet Maqui bessen, blauwe bessen, 10 mg Luteine per dag, pure chocola, drink water en groene thee, vul elke dag je zouten aan, vermijd zoetstoffen, vermijd EDC’s (schoonmaakmiddelen), denk om voldoende beweging en slaap.

Suppletie: Vitamine E, Vitamine C, S-acetyl Glutathion, Spirulina, Zink, Selenium, Q10, Curcumine, Betacaroteen.

Aanbevolen artikelen